Historie

De Dapperbuurt is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw. Uitgangspunt was het plan van de Amsterdamse stadsplanoloog Kalff uit 1875, waarin rechthoekige blokken domineerden. Vanaf 1876 werden de getekende straten in rap tempo volgebouwd met revolutiebouw. De kwaliteit was vaak matig; al in 1899 stortte een blok woningen aan de Pieter Nieuwlandstraat/hoek Dapperstraat in elkaar.
Hoewel een paar straten een voornaam aanzien hadden was de Dapperbuurt vooral een arbeidersbuurt, met relatief meer protestanten dan de overwegend katholieke Oosterparkbuurt. De wijk herbergde ook veel socialistische arbeiders en joden, die in 1881 een synagoge bouwden aan de Commelinstraat. De Nederlands Hervormde Muiderkerk, tegenwoordig PKN-kerk, werd aan de rand van de buurt gebouwd, aan de Linnaeusstraat.  De Tweede Wereldoorlog bracht aan de buurt zware schade toe. Veel joodse bewoners werden weggevoerd; de synagoge en een aantal huizen werden verwoest.
Na de oorlog waren veel straten er slecht aan toe. In de jaren zeventig werd voorgesteld een aantal blokken te slopen; voor de bewoners die moesten verhuizen werd nieuwbouw gerealiseerd in de Roomtuintjes. De actiegroep De Sterke Arm eiste betaalbare huren voor de bewoners, en wist ervoor te zorgen dat de stadsvernieuwing zo werd uitgevoerd dat de huurders van een oud blok naar een nieuw konden doorschuiven.

 

Dappermarkt

Centraal in de wijk ligt de Dapperstraat, genoemd naar Olfert Dapper, waar van maandag tot en met zaterdag de Dappermarkt wordt gehouden. Na de Albert Cuypmarkt is dit de bekendste en drukste markt van Amsterdam.
Met de instelling van de stadsdelen werd de Dapperbuurt in 1990 ingedeeld bij stadsdeel Oost. In 1998 fuseerde dit met het stadsdeel Watergraafsmeer. Het nieuwe stadsdeel kreeg de naam Oost-Watergraafsmeer. Sinds de herindeling van de Amsterdamse stadsdelen in 2010 ligt de Dapperbuurt in het stadsdeel Oost.

 

Caruso

Omdat tussen de Italiaanse belcanto en de volksmarkt in Amsterdam en Napels er historisch een een bijzondere band bestaat gaven we onze Trattoria en op deze markante plek de naam van de grootste stem die zij (volgens velen) ooit kende... Enrico Caruso 25 February 1873 – 2 August 1921).

 

Locatie;
Per 2017 heeft de gemeente Amsterdam het oude Jamin winkelpand gerenoveerd en recent in een prachtige staat teruggebracht. Met het realiseren van een nieuw horecaconcept op deze markante hoek locatie zal onze Trattoria- gelateria met liefde par excellence verder bijgedragen aan de ontwikkeling van en aanbod in de buurt; zoals aan de winkelstraat (eerste van Swinden)  en de Dappermarkt.

 

Opening vertraagd ivm COVID -19
Mits Corona de planning toestaat?  Na onze geplande verbouwing in April zal Trattoria en gelateria Caruso haar deuren openen om haar vele gasten met Italiaanse gastvrijheid en met dagverse kwaliteit te mogen verwennen.

Ivm de Corona crises zijn onze plannen circa 1.5 maand vertraagd. We streven naar een opening medio Juni.